YouTube

Personal shopper / 105 min.

kup 26.03.2017 - 20:30 Kameralna

kup 27.03.2017 - 18:00 Kameralna

kup 28.03.2017 - 20:30 Kameralna

kup 29.03.2017 - 19:00 Kameralna

kup 30.03.2017 - 19:30 Kameralna

  • Start: 2017-03-25 20:30
  • Miejscowość: Wejherowo
  • Miejsce: Sala kameralna
  • Bilety: 15zł normalny, 13zł ulgowy

Nominowany do Złotej Palmy oraz nagrodzony za reżyserię na festiwalu w Cannes 2016, najnowszy film Oliviera Assayasa. Przed kamerą jednego z czołowych twórców kina europejskiego, ponownie staje Kristen Stewart, która, w 2015 roku została nagrodzona Cezarem za rolę w jego dramacie „Sils Maria”.

Bezczelnie niekonwencjonalne ghost story z piekielnie utalentowaną Kristen Stewart

Time Out

PERSONAL SHOPPER w kinach od 17 marca 2017

Tym razem amerykańska aktorka wciela się w Maureen, osobistą stylistkę wielkiej gwiazdy świata mody. Maureen mieszka w Paryżu i w tamtejszych ekskluzywnych butikach wyszukuje dla swojej pracodawczyni najlepsze kreacje i biżuterię

Maureen skrywa jednak mroczną tajemnicę. Otóż dziewczyna jest medium i nocami, w posiadłości położonej na uboczu, próbuje się skontaktować ze zmarłym przed trzema miesiącami bratem-bliźniakiem, z którym dzieliła nie tylko zdolność komunikacji z duchami, ale także genetyczną dysfunkcję serca.

W międzyczasie ktoś nieznajomy zaczyna wysyłać bohaterce niepokojące wiadomości i wciąga ją w perwersyjną grę...

NAGRODY I FESTIWALE
2017 - Cezary 2017 - najlepsza reżyseria: Olivier Assayas (nominacja)
2016 – Cannes Film Festival 2016 – najlepsza reżyseria: Olivier Assayas (nagroda główna), konkurs główny
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Internetowych – najlepszy film nieamerykański
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs
2016 – Oaxaca FilmFest – najlepsza aktorka: Kristen Stewart
2016 – American Film Festival we Wrocławiu
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Nowej Zelandii
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Melbourne
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2016 – MOTELx Lisbon International Horror Film Festival
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Zurychu
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamburgu
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Nowym Jorku
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edmonton
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Filadelfii
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wiedniu
2016 – SoIndependent Film Fest w Sofii
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mar del Plata

SYLWETKA REŻYSERA
Olivier Assayas – urodził się w 1955 roku w Paryżu, jest synem słynnego scenarzysty Jacquesa Rémy („Potępieńcy”, „Kotka”, „Gdyby wszyscy ludzie dobrej woli”). Ukończył nauki humanistyczne na paryskim uniwersytecie. Pod okiem ojca rozpoczął karierę w branży filmowej, najpierw jako krytyk. Publikował m.in. w słynnym „Cahiers du Cinéma”, wydał książkę o Bergmanie, wsławił się także jako jeden z pierwszych krytyków europejskich zwracających uwagę na nowe kino Azji. Za kamerą pierwszy raz stanął pod koniec lat siedemdziesiątych. W pełnym metrażu debiutował oryginalnym dramatem psychologicznym „Bezład” (1986) o grupie muzyków wplątanych w morderstwo. Od tamtej pory nakręcił dwa tuziny filmów, utrzymanych w charakterystycznym stylu z pogranicza kina artystycznego i gatunkowego. Na jego dorobek składają się zarówno wyszukane romanse, jak i thrillery erotyczne, komedie, niszowe dokumenty czy popularne seriale („Carlos”).

Filmografia:
2016 Personal Shopper
2014 Sils Maria
2012 Po maju / Après mai
2010 Carlos (tv)
2008 Pewnego lata / L'heure d'été
2008 Eldorado (tv dok.)
2007 Stockhausen/Preljocaj Dialogue (tv dok.)
2007 Kocham kino / Chacun son cinéma
2007 Przejście / Boarding Gate
2006 Noise (dok.)
2006 Zakochany Paryż / Paris, je t'aime
2004 Czysta / Clean
2002 Demonlover
2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales
1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre
1997 Sans titre (dok. kr.m.)
1997 Cinéma, de notre temps (tv dok.)
1996 Irma Vep
1994 Tous les garçons et les filles de leur âge... (tv)
1994 Zimna woda / L'eau froide
1993 Une nouvelle vie
1991 Paryż się budzi / Paris s'éveille
1989 L'enfant de l'hiver
1986 Bezład / Désordre
1984 Winston Tong en studio (dok. kr.m.)
1982 Laissé inachevé à Tokyo (kr.m.)
1980 Rectangle - Deux chansons de Jacno (kr.m.)
1979 Copyright (kr.m.)

Kalendarz repertuaru

Marzec 2017
P W Ś C P S N
27280102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

Newsletter

Komunikat. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. ZAMKNIJ